Aktuality

Recept na tradiční Krkonošské kyselo

Typ: náš tip
Sejkory, kucmoch, hladká ančka či krkonošské kyselo – to jsou názvy jídel, dobře známé z pohádek a vyprávění. Víme ale ještě, jak chutnaly, jaké ingredience a postupy k nim patří?
Dovolte nám představit některé z již takřka zapomenutých tradičních krkonošských receptů...

 

Krkonošské kyselo

V osolené vodě uvaříme hrst hub do měkka a kmín. Pak přilijeme ve vodě rozkvedlaný kvásek, který jsme nechali alespoň 2 hodiny odpočinout, a povaříme. Zvlášť usmažíme na cibulce vajíčka a hotové zamícháme do polévky.

Polévka se často jedla bez vajec (někdy jako jediné jídlo třikrát denně v chudých rodinách). Někdy se k ní podávaly brambory vařené ve slupce.

Oloupané, na kostky nakrájené brambory je také možno vařit od počátku s houbami a kmínem.

 

Dobrou chuť!


Vytvořeno: 2. 11. 2012
Poslední aktualizace: 14. 3. 2013 08:58
Autor: Správce Webu